VAD ÄR TMD?

Hur vanligt är det och vilka symptom får man?

Temporomandibulär dysfunktion eller temporomandibular disorders är ett samlingsnamn på sjukdomstillstånd som drabbar käkleder och tuggmuskler. Symptomen kan vara smärta i ansikte, käkar, tinning, tänder eller öron. Man kan få nedsatt gapförmåga, tuggsvårigheter, käkledsljud och käkledsupphakningar. Var tionde svensk lider av TMD smärtor i ansikte och käkar.

Fylla ett tomrum

Var tionde svensk lider av TMD smärtor i ansikte och käkar. Det är ett stort problem och många barn, unga och vuxna får många gånger inte den vård de behöver.

Erfarenhet visar att en stor del av patienter inte följer sina föreskrivna träningsprogram. Orsaken till det kan vara låg självförmåga, låg fysisk aktivitetsnivå, depression, känsla av hjälplöshet, ångest, stress, minimalt socialt stöd, brist på motivation eller ökad smärta vid utförande av träningsprogram. Strategier som har visat sig öka kooperationsnivå är att patienten involveras i sin behandling på ett välorganiserat och pedagogiskt sätt.

TMD pain image

Varför träna vid smärta?

Flera studier och klinisk erfarenhet visar att individuell förskrivning av käkrörelseträning är lovande och kan vara effektivt i hantering av TMD. Vissa studier visar att rörelseträning är lika bra som en bettskena.

(Erik Lindfors , DDS, PHD, Effect of Therapeutic Jaw Exercises in the Treatment of Masticatory Myofascial Pain:
A Randomized Controlled Study, Uppsala university, 2020) / (Michelotti et al, 2005, Medlicott och Harris, 2006)

Att träna förhindrar att kompensatoriska rörelser vid smärta blir permanenta, det lindrar muskel- och käkledssmärta, ger avslappning i käkmusklerna, förbättrar koordinationen och rörelseförmågan, ökar muskelstyrkan, leder till frisättning av smärthämmande endorfiner samt är ett billigt och enkelt verktyg.

Vad är rörelseträning?

Rörelseträning omfattar olika övningar såsom fria rörelser, rörelser mot motstånd, stretch och koordination med syfte att öka muskelstyrka och ge avslappning i berörda muskelgrupper i ansiktet.

Studier har rapporterat att olika typer av käkrörelseträning minskar smärtans svårighetsgrad hos kroniska smärtpatienter, reducerar smärta av muskulär ursprung och ökar funktionsgraden

(Geneen et al, 2017, Häggman-Henrikson et al., 2018)